skip to main | skip to sidebar

Resepi kesayangan,hobi,kecantikan dan apa-apa aje..

Coretan di waktu lapang,berkongsi kisah dan cerita...

Monday, May 11, 2009

sajer je...


Posted by zai No comments:
Labels: mutiara kata
Newer Posts Older Posts Home
Subscribe to: Comments (Atom)

Search This Blog


Free Blog Content

Facebook Badge

Zainah Mukhtar
Zainah Mukhtar
Create Your Badge

About Me

My photo
zai
seri kembangan, selangor, Malaysia
Suka melayari internet,membaca,memasak,membuat kraf,menonton wayang....
View my complete profile

Say Hi!

Bunga2

I am a
Daffodil

What Flower
Are You?

MY SOUL

MY SOUL


Jom Tengok

  • ▼  2009 (101)
    • ►  October (5)
      • ►  Oct 08 (1)
      • ►  Oct 07 (1)
      • ►  Oct 06 (1)
      • ►  Oct 04 (1)
      • ►  Oct 01 (1)
    • ►  September (5)
      • ►  Sep 28 (2)
      • ►  Sep 11 (1)
      • ►  Sep 09 (1)
      • ►  Sep 01 (1)
    • ►  August (6)
      • ►  Aug 19 (2)
      • ►  Aug 02 (3)
      • ►  Aug 01 (1)
    • ►  July (12)
      • ►  Jul 30 (2)
      • ►  Jul 29 (1)
      • ►  Jul 27 (1)
      • ►  Jul 26 (1)
      • ►  Jul 24 (1)
      • ►  Jul 23 (1)
      • ►  Jul 22 (1)
      • ►  Jul 07 (3)
      • ►  Jul 06 (1)
    • ►  June (2)
      • ►  Jun 22 (2)
    • ▼  May (4)
      • ►  May 23 (2)
      • ►  May 14 (1)
      • ▼  May 11 (1)
        • sajer je...
    • ►  April (15)
      • ►  Apr 29 (3)
      • ►  Apr 23 (1)
      • ►  Apr 22 (2)
      • ►  Apr 16 (2)
      • ►  Apr 15 (3)
      • ►  Apr 09 (2)
      • ►  Apr 08 (1)
      • ►  Apr 02 (1)
    • ►  March (14)
      • ►  Mar 25 (2)
      • ►  Mar 21 (1)
      • ►  Mar 16 (4)
      • ►  Mar 14 (1)
      • ►  Mar 06 (2)
      • ►  Mar 05 (4)
    • ►  February (23)
      • ►  Feb 27 (3)
      • ►  Feb 25 (3)
      • ►  Feb 18 (1)
      • ►  Feb 14 (2)
      • ►  Feb 11 (2)
      • ►  Feb 07 (4)
      • ►  Feb 03 (1)
      • ►  Feb 02 (2)
      • ►  Feb 01 (5)
    • ►  January (15)
      • ►  Jan 31 (1)
      • ►  Jan 30 (1)
      • ►  Jan 23 (2)
      • ►  Jan 19 (1)
      • ►  Jan 13 (2)
      • ►  Jan 12 (1)
      • ►  Jan 09 (5)
      • ►  Jan 02 (2)
  • ►  2008 (19)
    • ►  October (2)
      • ►  Oct 13 (1)
      • ►  Oct 11 (1)
    • ►  September (4)
      • ►  Sep 04 (2)
      • ►  Sep 03 (2)
    • ►  August (7)
      • ►  Aug 28 (1)
      • ►  Aug 26 (2)
      • ►  Aug 10 (4)
    • ►  July (6)
      • ►  Jul 20 (1)
      • ►  Jul 19 (5)

Tengok ler

Labels

  • Aneka sup
  • Biskut
  • Brownies
  • Bubur Lambuk
  • cerita lawak
  • corat-coret
  • Donut
  • Gambar kek
  • hadis dan falsafah
  • just gambo
  • Kad raya
  • kek
  • kek cawan
  • kek coklat moist
  • kek lapis
  • laksa
  • Lauk/Nasi
  • mutiara kata
  • PERIBADI
  • petua
  • petua dapur
  • Puding
  • Rendang
  • Resepi Ayam
  • resepi ikan
  • resepi kuih mueh
  • Resepi mufin
  • Sambal
  • sayur
  • serunding
  • Tag
  • Tahukah Anda
  • tip harian
  • vacation
  • video
  • video kek

Blog Macam2 Ada

  • Ady Syam-tutorial blog
  • Aida
  • Dapur Kak CT
  • Diana
  • Fida
  • Hana jepun
  • kak Noor
  • kelas mjahit
  • Kursus Kek N Makanan
  • Macam2 Resepi Ada
  • Mat Gebu
  • Noorma Kitchen
  • Tukar kulit blog anda kat cni
  • ummu Husna
  • Ustaz Uzar

Blog Chef N Buku Resepi

  • chef Liza Zainol
  • Chef Sabri
  • Hanilieza
  • Noraini Zakaria
  • Norzailina Nordin
  • Fadli Halim

Blog Tokey Kek

  • Baking Project
  • Irabakery
  • Kak Ida Bakery
  • Kak Jun-cupkekkekasih
  • Kakpah JB
  • Mak Lang
  • MamaBakers
  • Mamafami
  • Tengok video Buat Kek
  • zatidhati-kek comei

Yang Sudi Jadi Pembaca

Terkini

  • Dayang Kek Sarawak
    New contact number
    2 months ago
  • Dapur Tanpa Sempadan...
    RESIPI KEK PAUN OREN
    1 year ago
  • *fizan*
    Cream Puff Custard Filling
    6 years ago
  • Chef Asma
    CUCUR BADAK
    6 years ago
  • MamaFaMi's Spice n Splendour...
    MAMA CARRIES
    6 years ago
  • HaNa's FamiLy
    Russian Black & White Chocolate Cake
    12 years ago
  • Noor'sOwnDiary
    Jakarta Day 2....DUFAN "Dunia Fantasi" Ancol..
    13 years ago
  • All About L.I.N.D.A O.N.N
    Photoshoot majalah SANTAI
    14 years ago
  • kaktonsDIYtudung
    AnDa ApA KhaBAR?
    15 years ago
  • Inspirasi Dan Kreativiti
  • Sederhana Itu Indah
Show 10 Show All

Anugerah

Anugerah Blog Indah

Renungan Bersama :

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

"Sesiapa yang tidak mengasihi orang muda dan tidak mengenali hak orang tua maka bukan dari kalangan kami."

Riwayat Abu Daud

"Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang,jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah ia,dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia.Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah Berfirman:"Periksalah,adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardhunya?"Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain."
Riwayat At-Tirmizi






TIPS :

Baking Tips


1. Membersihkan Ketuhar
Selepas ketuhar digunakan biarkan ia sejuk. Selepas itu bersihkan ketuhar dari kotoran dan habuk yang melekat.Gunakan air sabun pencuci pinggan dan kain buruk.Lapkan kering-kering.

2. Lembutkan Mentega
Mentega atau krim keju hendaklah dikeluarkan 30 minit sebelum digunakan agar ia lembut dan mudah diputar.

3. Bersihkan Telur
Sebaik-baiknya, telur yang hendak digunakan dibersihkan dari kotoran agar tidak masuk dalam adunan kek. Keluarkan telur dari peti sejuk 1 jam sebelum digunakan.

4. Pilih tin pembakar yang bersesuaian
Gunakan tin pembakar jenis aluminium dan saiznya perlu sesuai dengan resepi. Boleh guna yang bulat, empat

segi dll.

5. Gris tin pembakar
Untuk kek berasaskan mentega, tin perlu digriskan dengan mentega atau marjerin dan lapik kertas serap minyak. Gunakan berus pastri untuk
menyapunya.

6. Panaskan ketuhar
Sebelum membakar kek atau biskut, panaskan ketuhar kepada 180 darjah celcius selama 15 minit.

7. Tepung yang sesuai
Gunakan tepung yang paling sesuai dengan jenis masakan anda.Jika membuat kek gunakan tepung kek dan jika membuat roti pula gunakan tepung roti.

8. Ayak tepung
Kebanyakan resipi menghendaki kita mengayak tepung sebelum mengadun. Tujuannya untuk memasukkan seberapa banyak udara ke dalam tepung agar kek menjadi ringan dan gebu.

9. Sejukkan kek
Kek hendaklah disejukkan sebelum dipotong. Gunakan pisau tajam atau pisau bergerigi untuk memotong kek agar tidak berderai.

10. Potong kek buah
Sebelum memotong kek buah, sejukkan kek semalaman dalam peti sejuk agar ia keras. Kemudian potong dengan pisau bergerigi. Ini untuk elakkan buah terkeluar.

11. Simpan kek
Untuk menyimpan kek agar tahan lama, balut dengan kertas aluminium,
masukkan dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti sejuk. Kek span dan mentega tahan 1 minggu. Kek lapis tahan satu bulan.


Sumber:resepinoraini.blogspot.com


Petua Membuat Kek

Kualiti membuat kek bergantung kepada teknik pembuat kek.
Walaupun bahan-bahan yang digunakan sama tetapi teknik yang berbeza memberikan hasil yang berbeza juga.Ada beberapa kemungkinan yang dapat menjelaskan mengapa kek yang anda buat tidak segebu di kedai kek.

Kek kering


• Penambahan bahan pengembang yang berlebihan sehingga udara terperangkap terlalu banyak dan kek menjadi kering.

• Suhu oven yang kurang panas sehingga kek harus berada di dalam oven terlalu lama.Panaskan dahulu oven pada suhu yang diinginkan sekurang-kurangnya 15-20 minit sebelum kek dibakar, kemudian barulah masukkan kek.

Kek retak atau pecah


• Suhu oven yang terlalu panas.

• Kek diletakkan di rak paling atas oven yang membuat permukaan kek terlalu panas.Letakkan kek di rak bahagian tengah sehingga mendapat oven yang merata.

• Loyang yang dipakai terlalu kecil hingga isi loyang menjadi terlalu penuh

Kek bantat


• Bahan cair yang digunakan lebih banyak dari bahan kering sehingga adunan menjadi terlalu lembik.

• Jumlah bahan pengembang seperti serbuk penaik dan bikarbonat yang digunakan tidak sesuai.Akibatnya kek tidak dapat mengembang sewaktu dibakar.

• Proses pembuatan awal seperti memukul telur dan mentega tidak sebati hingga berwarna putih.Bahan-bahan lain dimasukkan sebelum waktunya.

• Cara mengacau adunan salah atau berlebihan semasa memasukkan tepung.Lakukan pengacauan dengan senduk kayu secara searah dan tidak terlalu lama.Jika memakai mixer,pasang dengan kelajuan rendah sambil kacau sehala.



Kek turun dibahagian tengah


• Dikacau berlebihan sehingga menyebabkan adunan terlalu halus dan menghancurkan udara yang telah terperangkap di dalamnya.

• Penambahan bahan pengembang yang berlebihan.

• Suhu oven yang tidak tepat,kurang panas atau terlalu panas.

• Kek kurang masak.Caranya ialah dengan menusuk lidi di bahagian tengah kek,jika adunan tersebut tidak melekat di lidi,kek sudah masak.Boleh juga dengan cara menekan hujung jari ditengah-tengah kek.Kek yang cukup masak akan naik semula seperti mana anda menekan span.

(Sumber:Internet)

Trafik Trafik Trafik

Borak Online

 

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini