Ni masa nak gebukan adunan telur...
Adunan dah semakin gebu....
Dipendekkan cerita,ni la hasilnya...kek lapis mentega kacang...
Ambik masa hampir 4 jam la, ni baru separuh resepi je..
kalau resepi penuh?lu pikirlah sendiri...
Ni la resepi drpd buku Resepi Kek Lapis Noraini Zakaria (http://resepinoraini.blogspot.com/)
KEK LAPIS MENTEGA KACANG
Bahan-bahan :
A
300 gm mentega
1/2 sudu teh serbuk penaik
150gm mentega kacang
100 gm susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
B
200 gm gula kastor
150 gm tepung hong kong (saya guna tepung superfine)
30gm air sejuk
15 biji kuning telur
6 biji putih telur
1 sudu makan ovalette
Pewarna hijau dan coklat
Cara-caranya :
1.Satukan semua bahan A dlm mangkuk adunan.Pukul hingga kembang putih.Tuangkan ke dlm mangkuk yg besar.
2.bhn B :dlm mangkuk lain,satukan kuning telur,putih telur,gula kastor dan ovalette.Pukul selama 10 minit pd kelajuan tinggi hingga pekat dan gebu.Masukkan air sejuk,tepung hong kong dan pukul lagi hingga adunan pekat.
3.Tuangkan adunan mentega ke dlm adunan tepung tadi.Gaul perlahan2 hingga bercampur rata.
4.Bahagikan adunan kpd 2.Satu bahagian dibubuh pewarna hijau.
5.Bahagian kedua dicampurkan pewarna coklat.
6.Tuangkan satu senduk adunan warna coklat ke dlm tin pembakar.Bakar dgn api atas dan bawah hingga kek berwarna perang.
7.Setelah masak ratakan satu senduk adunan hijau.Bakar dgn api atas shj hingga masak.
8.Utk lapisan ke 3, ulangi lapisan warna coklat,begitulah seterusnya hingga lapisan terakhir di bakar.
9.Tutup permukaan tin dgn kertas aluminium,bakar semula dgn api dan bawah selama 15 minit.
Tip : Jika adunan menggunakan ovalette,ia hendaklah dipukul bersama telur dan gula kastor hingga pekat.Jika tidak kek yg dimasak akan menjadi padat dan berminyak,ia tidak gebu seperti sepatutnya.
No comments:
Post a Comment