LAKSA KARI
Bahan utk kuah :
- 2 liter santan dr dua biji kelapa
- 4 liter air
- 2 kiub stok ayam
- ½ kg ayam di potong sederhana (kecil pun boleh)
- 40 gm udang kering (rendam dan kisar)
- 60 ml minyak masak
- 10 biji tauhu pok
Bahan utk pes :
- 4 sudu besar serbuk kari
- 2 sudu besar cili boh
Bahan kisar :
- 6 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 3 cm kunyit
- 3 batang serai
- 2 cm lengkuas
Bahan hiasan (ikut citarasa sendiri) :
1 biji timun dipotong nipis memanjang
2 biji cili merah
1 labu bawang besar dihiris
6 tangkai daun pudina
3 biji telur rebus
Limau kasturi dibelah dua
Sedikit taugeh
Kek ikan celur dan dipotong
Sedikit hirisan bunga kantan
Beberapa ekor udang direbus selama beberapa minit.
CARA MEMBUAT :
1) Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2) Masukkan pes dan kacau hingga terbit minyak.Kemudian masukkan air dan ayam,biarkan hingga mendidih.
3) Masukkan stok ayam dan santan lalu kacau perlahan.Setelah itu masukkan garam dan gula secukup rasa.
4) Masukkan tauhu pok dan biarkan ia masak seketika sebelum diangkat dan dihidangkan bersama spageti atau mee kuning dan hiaskan dgn bahan hiasan selebihnya.
No comments:
Post a Comment