Saturday, February 7, 2009
RESEPI MUFIN PISANG
Resepi Mufin Pisang ini ku kutip drpd koleksi majalah RASA thn 2007...kpd yg mencari resepi ni bolehlah cuba...
MUFIN PISANG
BAHAN-BAHAN :
1.6 kg pisang masak ranum (dilenyek hancus)
500 gm gula
400 gm tepung
240 gm mentega
200 gm madu
200 gm kacang walnut
20 gm garam
10 gm serbuk penaik
10 gm serbuk soda bikabonat
9 biji telur
CARA MEMBUATNYA :
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
3. Masukkan tepung bersama serbuk soda,serbuk penaik,madu,garam dan kacang walnut.
4. Kacau sehingga rata.
5. Kemudian masukkan pisang dan kacau sebati.
6. Masukkan adunan ke dlm acuan mufin dan bakar pada suhu 180 c selama 30 minit / masak.
Anda boleh gunakan separuh saja resepi ni,kalau rasa banyak sangat.Kalau ahli keluarga ramai boleh guna terus resepi ni,tak pun sedekah ngan jiran-jiran,dapat pahala.Selamat mencuba....
MUFIN PISANG
BAHAN-BAHAN :
1.6 kg pisang masak ranum (dilenyek hancus)
500 gm gula
400 gm tepung
240 gm mentega
200 gm madu
200 gm kacang walnut
20 gm garam
10 gm serbuk penaik
10 gm serbuk soda bikabonat
9 biji telur
CARA MEMBUATNYA :
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
3. Masukkan tepung bersama serbuk soda,serbuk penaik,madu,garam dan kacang walnut.
4. Kacau sehingga rata.
5. Kemudian masukkan pisang dan kacau sebati.
6. Masukkan adunan ke dlm acuan mufin dan bakar pada suhu 180 c selama 30 minit / masak.
Anda boleh gunakan separuh saja resepi ni,kalau rasa banyak sangat.Kalau ahli keluarga ramai boleh guna terus resepi ni,tak pun sedekah ngan jiran-jiran,dapat pahala.Selamat mencuba....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment