Sunday, February 1, 2009

kek lapis


KEK LAPIS KEJU KOKO

Bahan-bahan :

A

200 gm mentega

150 gm krim keju

130 gm gula kastor

5 sudu makan susu pekat manis

14 biji kuning telur

B

130 gm gula kastor

7 biji putih telur

¼ sudu the serbuk krim tartar

C

180 gm tepung hong kong/superfine

½ sudu the serbuk penaik

D

3 sudu makan air suam

2 sudu makan serbuk koko

1 sudu teh emulco coklat

Sedikit pewarna coklat

(semua bahan disatukan)

*Bahan sapuan : 3 sudu makan marjerin + 2 sudu makan susu pekat manis.



Cara-cara :

1. Bahan A ; satukan krim keju,mentega,gula kastor dan susu pekat manis dlm mangkuk adunan. Pukul hingga adunan kembang dan berkrim (betul-betul pekat dan kembang).

2. Masukkn kuning telur sedikit-sedikit sambil dipukul hingga sebati. Tuangkan adunan mentega ini ked lm mangkuk yg besar.

3. Bhn B ; did lm bekas yg lain,pukul putih telur hingga berbuih.Masukkn gula kastor dan serbuk krim tartar. Pukul lagi hingga adunan pekat dan gebu (biar betul-betul pekat).

4. Masukkn Bahan C, tepung hong kong dan serbuk penaik ked lm adunan mentega tadi. Gaul sebati.

5. Kemudian masukkn pula adunan putih telur. Gaul pelahan-lahan hingga adunan bercampur rata.

6. Bahagikan adunan kpd 2.Satu bahagian dibiarkan warna asal. Satu bahagian lagi dibubuh Bahan D.

7. Ambil setengah cawan adunan warna asal dan ratakan dlm tin pembakar (saya guna Loyang 8 x 8 inci).Bakar dgn api atas dan bawah.Suhu bergantung pada oven anda sendiri,170 / 180 c ok.Jgn sampai hangus.Memadai permukaannya Nampak kekuningan. Setelah masak, Sapukan dgn bhn sapuan. Ulangi langkah sama utk lapisan berikutnya.Bakar dgn api atas sahaja utk lapisan beikutnya.

8. Lapisan anda boleh ikut kreativiti anda,samaada nak buat 2 lapisan coklat dan 2 lapisan asal terpulang.Selang seli pun boleh.

9. Setelah habis,tutup permukaan tin dengan kertas aluminium,bakar semula dgn api atas dan bawah selama 15 minit. Keluarkan drpd ketuhar dan sejukkan.

10. Setelah sejuk bungkus dgn plastic wrap dan aluminium,simpan dlm peti sejuk.





No comments: