Sunday, February 1, 2009

KEK SPAN COKLAT

Resepi asal kak Ani (resepinoraini.blogspot.com)

BAHAN-BAHAN :

110 gm tepung kek

20 gm serbuk koko

1 sudu teh serbuk penaik

15 gm ovallette

150 gm gula kastor

5 biji telur saiz A

50 gm air

1 sudu teh emulco coklat

75 gm mentega cair @ minyak masak




CARA MEMBUAT :

Satukan gula,ovalette,tepung kek,serbuk penaik,serbuk koko dan telur dlm mangkuk adunan.Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dgn kelajuan tinggi.(kalau guna hand mixer lama sikit,pukul sampai beteul-betul kembang).

Perlahankan kelajuan dan masukkan air yg dicampur emulco coklat.Pukul lagi hingga kembang dan gebu selama 5 minit.


Tuangkan minyak atau mentega cair dan gaulkan dgn senduk hingga sebati.


Sediakan tin/loyang pembakar bulat berukuran 9 inci.Griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak.Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit pd suhu 180 darjah celcius hingga masak.





No comments: