BAHAN-BAHAN :
110 gm tepung kek
20 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
15 gm ovallette
150 gm gula kastor
5 biji telur saiz A
50 gm air
1 sudu teh emulco coklat
75 gm mentega cair @ minyak masak
Satukan gula,ovalette,tepung kek,serbuk penaik,serbuk koko dan telur dlm mangkuk adunan.Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dgn kelajuan tinggi.(kalau guna hand mixer lama sikit,pukul sampai beteul-betul kembang).
Perlahankan kelajuan dan masukkan air yg dicampur emulco coklat.Pukul lagi hingga kembang dan gebu selama 5 minit.
Tuangkan minyak atau mentega cair dan gaulkan dgn senduk hingga sebati.
Sediakan tin/loyang pembakar bulat berukuran 9 inci.Griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak.Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit pd suhu 180 darjah celcius hingga masak.
No comments:
Post a Comment