Sunday, August 2, 2009

biskut lagi..


CLASSIC BUTTER COOKIES

bahannya :-
370 grm tepung gandum
1sudu teh baking powder
1biji telur
150 gula halus
150 butter - suhu bilik
sedikit esen vanila

carannya:
pukul butter hingga jadi krim ,masukkan gula hingga jadi putih masukkan telur + esen vanila - pukul hingga sebati masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder dulu - kacau ngan spatula sehingga rata masukkan adunan dlm plastik dan simpan dlm peti ais selama 1 jam keluarkan dari peti ais , terap adunan atas plastik canai tebal 1 cm dengan cookies cutter,bakar 180 = 20/25 minit

note :resepi dicedok dr dapur kak ida isk,asaldr dapur yani@myresepi . Thanks yer kakak2.

Biskut raya...

BISKUT DAHLIA

Bahan
225 gm butter
110 gm gula ising
1 biji kuning telur
1/2 s/k esen vanilla
70 gm tepung jagung
120 gm tepung kastad
170 gm tepung rose/tepunng gandum
ceri merah sebagai hiasan

Cara
1. Gaulkan butter dan gula ising sebati.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. kacau rata.
3. Ayakkan semua tepung dan masukkan dalam bancuhan butter sedikit demi sedikit.
4. Gunakan acuan dahlia dan pamkan dalam loyang.
5. Letakkan ceri merah ditengah adunan yg dipamkan.
6. Bakar dalam oven suhu 170'c selama 15 - 18 minit.
7. Sejukkan betul dan simpan dalam balang kedap udara.

Kuih Bakar

Hari ni nak kongsi resepi kuih la.cedok dari dapur chef kak Hanieliza.Gambar takda,layan je resepi kat bawah.Selamat mencuba.


KUIH BAKAR

Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
3 cawan jus pandan [ 10 helai daun pandan blend]
1 cawan gula pasir
3 biji telur B
2 s/b majerin
1 s/k garam
1/2 s/k pewarna hijau
Bijan goreng tanpa minyak

Cara-cara:
1. Panaskan oven 180'C selama 15 minit. Gunakan api atas dan bawah.
2. Gaulkan semua bahan supaya sebati. Tapiskan.
3. Tuangkan dalam loyang 8 x 8 yg telah disapukan minyak.
4. Bakar selama 1 jam tapi setelah 30 minit taburkan bijan dan teruskan bakar lagi.
5. Sejukkan dan potong. Hidangkan