Friday, January 9, 2009

Resepi Kuih Mueh

Resepi ni saya dah cuba,menjadi dan sangat sedap.Anak2 suka makan.Kepada sapa-sapa yg tengah mencari resepi kuih lapis saya rekemen cubalah resepi ni.Resepi saya ceduk drpd blog kak ani (rujuk paparan sebelum).Gambar tak ada,nanti kalau saya buat kuih lapis ni lagi saya akan tempek gambarnyer kat sini...bila la tu gamaknyer....


KUIH LAPIS

Bahan-bahan :

2 cawan tepung beras

1 1/2 cawan tepung gandum

2 sudu besar tepung ubikayu

1 cawan gula pasir

600 ml santan pekat

800 ml air

sedikit garam

1 sudu teh esen ros

sedikit pewarna merah dan hijau

Cara Membuatnya :

1. Masukkan tepung beras, tepung gandum, gula, garam, santan dan air dalam sebuah mangkuk.Gaul hingga adunan sebati.Tapiskan untuk membuang gentel tepung.

2. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Warnakan merah dan hijau.

3. Panaskan loyang dalam pengukus. Tuangkan dua senduk adunan hijau dalam loyang.Tutup periuk kukus dan kukus 10 minit.

4. Tuangkan pula adunan merah dan kukus 10 minit. Buatlah cara yang sama hingga adunan habis. Lapkan penutup kukus setiap kali hendak menutupnya semula.

5. Apabila kuih telah masak, angkat dan sejukkan.






Resepi Ikan

Resipi menu sihat ni sesuai utk yg berdiet ke, dlm pantang ke,sesiapa pun boleh makan.Resepi jugak saya ceduk dr blog Chef Sabri.Selamat mencuba kepada yg tengah mencari resepi ikan kukus....Resepi ni kalau nak diubahsuai sedikit sebanyak pun tak mengapa.Ikut selera masing-masing,janji ada asasnya dah...


IKAN KUKUS HALIA

1 ekor Ikan Siakap - di bersih

2 sudu makan Halia - di hiris halus

1 sudu makan Bawang merah - di hiris halus

1 sudu kecil Bawang putih - di hiris halus

4 biji Cili Padi - di titik

1 sudu makan Daun ketumbar

2 sudu makan Lobak merah - di hiris halus

2 sudu makan Cendawan shitake - di hiris halus

1 biji Air limau nipis

2 sudu besar Sos Tiram

1 sudu besar Kicap Cair

1 sudu kecil Gula

4 sudu makan Air

Cara:
1. Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur.
2. Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata.
3. Tuang di atas permukaan ikan dan kukus selama 20-25 minit.
4. Siap untuk di hidang hias dengan daun bawang dan cili merah.


Sumber : Chef Sabri blog (sila rujuk paparan sebelum)

Resepi Ikan

Lama tak makan ikan bakar,teringin rasanya.... apa-apa pun kat sini saya ada resepi sos utk dicicah dgn ikan bakar atau kukus pun boleh,apa-apa ikan pun boleh.resepi ni diceduk dr blog chef Sabri.

SOS IKAN PARI BAKAR

2 cawan Air Asam Jawa
1 cawan Air
1 biji Air Limau nipis/ Lime Juice
3 biji Bawang Merah - hiris halus
3 s/makan Kicap Manis
2 biji Tomato - di buang biji dan hiris halus
2 biji Cili merah
1 s/makan Bunga Kantan ( Jika Perlu )- hiris Halus
1 s/ tea Belacan / di bakar
2 s/tea Sos Ikan Thai
Garam dan gula secukup rasa


Cara:
1. Masukan semua bahan-bahan kedalam mangkuk dan kacau hingga rata.


Sumber :Chef Sabri :( chefsabri.blogspot.com )

Petua

PETUA DARI DAPUR:


Mencelur/ Blanching:


1. Teknik mencelur biasanya memanas air hingga mendidih, kemudian masukan sedikit garam. Biasa bahan yang hendak di celur seperti lobak merah, sayur kekacang,lada bengala. semua sayur ini hendakalah di potong size yang sama supaya masak dengan serata.



Masa mencelur lebih kurang 1minit bergantung jenis sayuran yang hendak di celur, kalau Buah tomato anda perlu masa hanya 10-12 saat sahaja. Setelah sayur tadi mestilah direndam dalam bekas berisi ais batu supaya sayur mudah sejuk ( to stop the cooking proses ). Setelah itu barulah di toskan dan di simpan dalam peti sejuk atau dingin beku. Proses ini boleh memudahkan kerja harian di dapur dan mengekal sayur supaya boleh simpan lama. Selamat mencuba.


Sumber : Chef Sabri blogspot

Resepi Ayam


AYAM GORENG BEREMPAH/SPICY CHICKEN WING


Bahan-bahan/Ingredients

1kg - Kepah Ayam di bersihkan/ Chicken Wing- cleaned

60g - Halia di cincang/Ginger- chopped

80g - Bawang putih di cincang / Garlic - chopped

10 - helai/pcs Daun Kari/ Curry leaf

100g - Serbuk kari ( Daging )/ Meat curry powder

20g - Jintan Manis/ Caraway Seed

6 - sudu makan/ tbsp Oyster sauce

2 - biji/nos Air Limau nipis/ Lime Juice

3 - sudu makan/Tbsp Sugar

1 - Sudu Makan/tbsp Serbuk Pati Ayam/Chicken seasoning powder

2 - sudu makan/ Tbsp Garam secukup rasa/ salt to taste

2 - biji/nos Telur/ whole egg


Cara/ Method:

1. Masukan bahan-bahan dalam mangkuk, gaul hingga rata dan perap selama 30 minit/ combine all the ingredients, mix well and let it marinade for 30 minutes.


2, Panaskan minyak dan goreng hingga garing/ heat up the cooking oil and deepfry until golden brown or crispy.


3. Hidang dengan sos cili dan kentang goreng/served with chilli sauce and French fries.


Resepi drpd Chef Sabri (chefsabri.blogspot.com)