Thursday, April 16, 2009

Resepi Kek Cawan Vanila

Kek cawan Mentega (Cupcake)

sumber:(norzailina nordin)

Menghasilkan anggaran 25 biji kek cawan.)

Bahan-bahannya
250 gm mentega
230 gm gula kastor (aku guna 200gm jer)
2 camca teh Quick 75
4 biji telur Gred A
270 gm tepung serbaguna } diayak
1 camca teh serbuk penaik }
60 gm susu pekat
2 camca besar susu segar/cair
1 camca teh vanila

Hiasan
Aising mentega susu biasa
Aising mentega oren/ungu
Mawar kecil (merah muda)
Parutan coklat

Cara membuatnya
1. Putar mentega, gula dan Quick 75 hingga gebu.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul sebati setiap kali.
3. Campurkan bahan ayak, kacau rata.
4. Bubuh susu pekat, susu cair dan vanila.
5. Bila sebati, timbang sebanyak 44 gm untuk setiap cawan kek (saiz sederhana).
6. Bakar pada 190 C selama 20-25 minit atau hingga masak.
7. Biar kek sejuk sebelum dihias ikut suka.


Kalau rasa nak hias guna buttercream kat cni resepinya:

AISING MENTEGA SUSU
(cukup untuk menghias kek cawan di atas)

Bahan-bahannya
125 gm mentega (bukan mentega tulen/pure)
125 krimwell (jika tak de..addkan 60g shortening dan 60g butter)
100 gm susu pekat
20 gm gula aising, diayak
1/2 camca teh vanila
Pewarna oren, ungu, merah dll

Untuk aising coklat (dipukul sekali dalam langkah 1)
15 gm serbuk koko, diayak
1 camca besar susu cair

Cara membuatnya
1. Pukul semua bahan dengan pemutar elektrik.
2. Pastikan berhenti sekali-sekali dan kacau dengan spatula supaya semuanya sebati.
3. Bila kembang, pucat dan gebu, bahagikan mengikut warna yang dikehendaki.
4. Sapukan kek dengan aising kemudian hiaskan mengikut citarasa masing-masing.


Kek lapis masam manis/sisik ikan





KEK LAPIS ASAM MANIS

Sumber : Buku Variasi Kek Lapis-Noraini Zakaria-ada modipai cikit2 tang caranyer.

Bahan-bahan :

A

350 gm mentega

150 gm gula kastor

5 sudu makan susu pekat manis

1 sudu the esen vanilla

14 biji kuning telur

B

150 gm gula kastor

6 biji putih telur

¼ sudu the serbuk krim tartar

C

180 gm tepung hong kong / superfine

2 sudu the serbuk rempah campuran

1 sudu the serbuk penaik

D

Asam manis / hawflakes secukupnya.


Cara-caranya :

1. Bahan A=satukan mentega,gula kastor,susu pekat manis dan esen vanilla.Pukul dgn kelajuan tinggi sampai kembang dan gebu berkrim.

2. Masukkn kuning telur sikit2 sambil dipukul sampai sebati.Tuangkan adunan in ked lm mangkuk besar.

3. Di dlm bekas yg lain,satukn semua bhn B.Pukul selama 5 minit atau sampai kembang dan pekat.

4. Bhn C=mskkn tepung hong kong,serbuk penaik ked lm adunan mentega tadi.Gaul sebati.

5. Then mskkn adunan putih telur.Gaul rata.

6. Ambil satu cawan adunan dan ratakn dlm Loyang berukuran 8 inci x 8 inci.Jgn lupa lapis loyang dgn kertas.

7. Bakar dgn api atas bawah sehingga permukaan kek berwarna keperangan.Suhu 160-180 ikut oven masing2,jgn hangus dah.

8. Keluarkn kek,tekankan agar rata,then susun asam manis,ambik satu cawan adunan kek ratakn atas asam manis tu.

9. Bakar guna api atas shj.Bakar sampai permukaan agak keperangan.

10. Ulang langkah yg sama sampai habis.

11. Utk lapisan yg last sekali,susun asam manis kat atas adunan.Then bakar.

12. Setelah masak,tutup permukaan kek dgn kertas aluminium,bakar lagi dgn api atas bawah selama 15 minit.


Kat cni ada resepi Kek Lapis Sisik Ikan juga...

Kek Lapis Sisik Ikan

maryam81@myresipi.com

Bahan-bahan ( 8" x 8" x 3" )

  • 10 Biji Telur
  • 250gm Gula halus
  • 1 sudu makan ovellete
  • 75ml air sejuk
  • 1 tin seri kaya
  • ½ botol kecil horlicks
  • 250gm tepung
  • 360 gm mentega di pukul dgn 4 sudu makan susu pekat
  • 4 bungkus manisan hawflakes

Cara-cara

  1. Pukul bahan no 1 – 6 hingga kembang.
  2. Masukkan mentega dan gaul sebati
  3. Kemudian masukkan tepung dan gaul lagi
  4. Ambil sesenduk adunan dan bakar hingga masak
  5. Buat 2 lapis baru di cucuk dgn hawflakes
  6. Cucuk hawflakes secara mencondong
  7. Ulang proses ini hingga habis.