Wednesday, February 25, 2009
Sajer je...
Mari makan Kek
KEK ZEBRA/PELANGI
Bahan-bahan :
250 gm mentega
220 gm gula kastor
220 gm tepung kek
4 biji telur A
1 sudu teh serbuk penaik
50 ml susu cair
1 sudu teh emulco coklat *(esen vanila)
1 sudu makan serbuk koko *(tak perlu)
sedikit pewarna merah (ikut suka hati la ) *(warna-warni)
Cara Membuatnya :
1. Griskan tin pembakar bulat berukuran inci dan lapik kertas serap minyak.
2. Satukan mentega dan gula lalu dipukul hingga gebu dan putih.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.
4. Ayak tepung dan serbuk penaik. Masukkan dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu cair.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan warnakan merah dan satu bahagian lagi dimasukkan serbuk koko dan emulco coklat.(Kalau guna warna warni bahagi kepada 3 bahagian dan warnakan.)
6. Mula-mula masukkan 1 senduk warna merah ditengah-tengah tin.Kemudian tuangkan 1 senduk warna koko diatas merah tadi dan kemudian warna merah.Ulangi proses hingga habis adunan digunakan. Ratakan adunan agar memenuhi tin.
7. Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.
8. Bakar kek selama sejam hingga masak.
Klau nak warna-warni :(yg dlm braket tu,warna hijau mcm diatas)
- ganti emulco coklat dengan esen vanila
- serbuk koko tak perlu
- sedikit pewarna merah, kuning atau apa2 warna yg anda berkenan la.
Jom makan Donut
RESEPI DONAT SENANG BUAT :
- 3 1/2 sudu kecil yis segera (mauripan)
- 1/4 cawan air suam
- 1 1/2 cawan susu segar, pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit
- 1/2 cawan gula halus
- 1 sudu kecil garam
- 1 biji telur
- 1/3 cawan shortening/butter
- 5 cawan tepung gandum
- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
- Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.Kalau uli lama lagi bagus,dalam 15 - 20 minit,pakai tangan la,kalau pakai mesin ikut je mesin punye timing.
- Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda.
- Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong dengan donut cutter. Bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.
- Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 15 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
- Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
- Toskan minyak. Salut degan icing semasa donut itu masih panas.
Tips : (Kalau donut byk sgt,rasa2 tak habis nak dimakan sekaligus)
1. Goreng donat sekadar untuk keperluan sahaja. Jika lima orang makan, goreng 15 biji sahaja.
Ini untuk mengelakkan pembaziran dan donat yang lebih akan menjadi keras
.
2. Donat boleh disimpan dalam peti sejuk atau difrozenkan. Caranya goreng donat hingga ia kembang tetapi masih putih. Proses ini untuk mematikan yisnya. Angkat dan toskan. Sejukkan dan susun dalam bekas plastik. Jika hendak dimakan esok, simpan di tempat chiller saja.Jika mahu disimpan lama, simpan dalam peti dinginbeku (frozen).
3. Apabila hendak digoreng, keluarkan donat 1 jam sebelumnya.Gorenglah seperti biasa hingga kekuningan.