KEK ZEBRA/PELANGI
Bahan-bahan :
250 gm mentega
220 gm gula kastor
220 gm tepung kek
4 biji telur A
1 sudu teh serbuk penaik
50 ml susu cair
1 sudu teh emulco coklat *(esen vanila)
1 sudu makan serbuk koko *(tak perlu)
sedikit pewarna merah (ikut suka hati la ) *(warna-warni)
Cara Membuatnya :
1. Griskan tin pembakar bulat berukuran inci dan lapik kertas serap minyak.
2. Satukan mentega dan gula lalu dipukul hingga gebu dan putih.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.
4. Ayak tepung dan serbuk penaik. Masukkan dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu cair.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan warnakan merah dan satu bahagian lagi dimasukkan serbuk koko dan emulco coklat.(Kalau guna warna warni bahagi kepada 3 bahagian dan warnakan.)
6. Mula-mula masukkan 1 senduk warna merah ditengah-tengah tin.Kemudian tuangkan 1 senduk warna koko diatas merah tadi dan kemudian warna merah.Ulangi proses hingga habis adunan digunakan. Ratakan adunan agar memenuhi tin.
7. Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.
8. Bakar kek selama sejam hingga masak.
Klau nak warna-warni :(yg dlm braket tu,warna hijau mcm diatas)
- ganti emulco coklat dengan esen vanila
- serbuk koko tak perlu
- sedikit pewarna merah, kuning atau apa2 warna yg anda berkenan la.
No comments:
Post a Comment