Thursday, March 5, 2009

Kek coklat Moist

Kek coklat moist

kak izan@myresipi.com

Bahan-bahan ( 21 x 21 cm )

2 cawan tepung gandum
• 2 sudu kecil baking powder
• 2 cawan gula halus
• 4 biji telur gred A
• 250 gm buttercup
• 2 sudu kecil esen vanilla
• 1 cawan serbuk koko
• 1/2 cawan gula halus
• 1 cawan air panas
• 1/2 cawan susu cair

Cara-cara:

1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
3. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.
5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.Selamat mencuba.

Mufin lagi...

Banana yogurt muffin

yani@myresipi.com

Bahan-bahan ( 8 biji )

  • 1 biji pisang
  • 50g yogurt
  • 120g tepung
  • 50g gula
  • 50g mentega
  • 30cc fresh cream
  • 1 biji telur
  • 5g baking powder

Cara-cara

1. Naikkan suhu oven ke 180C

2. Lenyekkan pisang

3. Pukul gula dan mentega sehingga kembang

4. Masukkan telur, pukul lagi

5. Masukkan yogurt dan fresh cream

6. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam adunan

7. Kacau tepung sehingga sebati

8. Masukkan ke dalam cup muffin

9. Bakar selama 25minit

Anda makan karot

YUMMY CARROT CAKE

Sumber : Resipinoraini

Bahan-bahan :

(A)
114 gm gula kastor
70 gm kuning telur (4 biji)
5 gm garam
160 gm minyak jagung/minyak masak

(B)
190 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk soda

(C)
270 gm lobak merah, diparut
120 gm nenas kiub(tin)
75 gm jus nenas
40 gm kelapa kering
60 gm walnut, bakar dan cincang

(D)
114 gm gula kastor
90 gm putih telur (3 1/2 biji)

Cara Membuatnya :

1. Satukan bahan A kecuali minyak. Pukul hingga kembang dan putih. Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil dipukul. Adunan menjadi pes bewarna kuning yang kental dan likat.

2. Masukkan bahan B yang telah diayak. Pukul hingga menjadi pes yang lembut.

3. Pindahkan pes ke dalam sebuah mangkuk adunan yang lebih besar. Masukkan semua bahan C dan gaul dengan senduk atau tangan hingga adunan merata.

4. Satukan bahan D dan pukul kelajuan sederhana untuk menjadi meringue yang kental (stiff peak).

5. Masukkan adunan meringue ke dalam adunan tepung dan gaul dengan senduk atau tangan hingga sebati.

6. Sediakan tin pembakar bulat atau empatsegi berukuran 9 inci x 9 inci. Griskan dan lapik kertas serap minyak.

7. Tuangkan adunan ke dalamnya. Ketuhar hendaklah dipanaskan terlebih dahulu.

8. Bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah celcius.

9. Keluarkan kek dari acuan dan sejukkan sebelum dipotong.

mari makan Brownies

Yang sebenarnya saya belum buat lagi,tapi nak tempekkan resepinyer dulu kat sini.resepi ni saya ambik dr blog kak hanieliza yg popular tu...mintak halal yer kak...



BROWNIES

Sumber:kak Hanieliza


Bahan A
1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]

Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla

Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Cara
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B.acau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit.
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan krim coklat.

KRIM COKLAT

Bahan

250 gm cooking coklat

1 s/b butter/majerin
1 s/k susu cair

Cara
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.(biarkan sejuk kejap)
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.