Monday, February 2, 2009

KELEBIHAN TEKNIK BAIN-MARIE

Menggunakkan teknik bain-marie atau juga dikenali dgn double boiler antara teknik yg sering digunakan semasa melakukan proses memasak makanan.Biarpun teknik baine-marie kedengaran agak asing,namun proses ini sebenarnya telah ramai antara kita yg menggunakannya tanpa mengetahui nama khusus utk teknik tersebut.

Baine-marie adalah gabungan penggunaan alatan memasak.Iaitu menggunakan bekas yg berisi makanan diletakkan ked lm bekas lain yg berisi air.Kaedah ini akan memastikan makanan tersebut dikawal oleh kepanasan air.Dlm erti kata lain,makanan tersebut tidak terkena kepanasan api secara langsung.

Kaedah ini biasa digunakan utk mencairkan coklat masakan utk dijadikan salutan biskut almond London juga utk hias kek.

Namun,kaedah ini juga digunakan semasa membakar makanan didlm oven ataupun utk memanaskan sahaja.

Jika nak menggunakan kaedah ini,caranya senang saja,Cuma masukkan makanan atau bahan yg nak dipanaskan ked lm bekas seperti mangkuk,periuk dan sebagainya ked lm bekas yg berisi air.Kemudian masaklah makanan tersebut.

Kaedah banie-marie ini juga digunakan utk memasak,terutamanya utk juadah yg lembut atau berasaskan telur seperi kek keju,kastard,caramel dan lain-lain.


TIPS MENCAIRKAN COKLAT MASAKAN GUNA KAEDAH BAINE-MARIE.

1.Coklat masakan hendaklah dihiris nipis-nipis.

2.Didihkan air di dalam bekas dan kemudian perlahankan api.

3.Letakkan bekas berisi coklat ke dalam air yang mendidih tadi.

4.Kemudian biarkan coklat mencair.

5.kacau untuk memastikan coklat cair secara sekata.


RESEPI

Resipi : Bubur Lambuk

Penyediaan: 200 orang

Masa penyediaan: 3 jam


Bahan:


3 kg Beras - di bersih berasingan

20 lit Air

10 cawan Minyak Masak

8 kg Daging - di kisar ( Minced Meat )

2 kg Sayur campur dingin beku ( Frozen mix vegetables )

2 cawan Bawang Putih - di kisar

6 cawan Bawang Merah - di kisar

1 cawan Halia- di kisar

3 btg Serai - di kisar

3 cawan Buah keras - di rendam dan di kisar

3 helai Daun Pandan

1 cawan Daun Kari

2 sudu makan Buah Pelaga

2 sudu makan Kulit Kayu Manis

2 sudu makan Bunga Lawang

1 sudu Makan Bunga Cengkih

1 cawan Serbuk Jintan Manis

1 cawan Serbuk Jintan Putih

1 cawan Serbuk Lada hitam

2 cawan Serbuk rempah sup/ kormah

5 lit Santan Pekat

8 kuib serbuk pati daging

2 cawan Garam/secukup rasa

1 cawan Gula

3 biji Air Limau nipis


Hiasan: Bawang Goreng dan Daun bawang di hiris


Cara:


1. Bancuh serbuk jintan manis, jintan putih,ketumbar,lada hitam,serbuk rempah dengan 8 cawan air ,kacau hingga sebati.

2. Panaskan minyak,tumis bawang putih, halia, bawang merah, serai, daun pandan, daun kari,buah pelaga,bunga cengkih,bunga lawang hingga naik bau.

3. Masukan bancuh rempah dan kacau hingga pecah minyak.dan masukan air.

4. Masukan beras,serbuk pati tulang, kemudian kacau hingga mendidih dan biar renih hingga nasi menjadi bubur.

5. Masukan santan,buah keras,air limau dan biar renih selama 3o minit.

6. Akhir sekali masukan sayur-sayuran,garam dan gula secukup rasa.



Tip : Ada boleh tambah kerisik jika nak ubahkan rasanya.


SELAMAT MENCUBA- RESIPI JANGAN KEDEKUT-BERILAH RESIPI INI KEPADA SESIAPA YANG MEMINTANYA,NESCAYA ANDA AKAN MENDAPAT BERKAT DARI ALLAH YANG MASA ESA.


Sumber : blog Chef Sabri.