Tuesday, July 7, 2009

Serunding Ikan Bilis

SERUNDING IKAN BILIS
Bahan2:
300-350g ikan bilis - dibersihkan & digoreng garing
120g kerisek
500ml santan - dari 1 biji kelapa
2 camb ketumbar }1 camb jintan manis } disangai & dikisar
1 camb jintan putih }
2 camb gula merah
3 helai daun kunyit - dimayang halus
garam secukupnya

Bahan Kisar:
10-12 tangkai cili kering - dipotong & direndam
100g bawang merah
50g bawang putih
30g halia
2cm lengkuas
2 batang serai

Cara2:

Jerang semua bahan kecuali ikan bilis. Kacau hingga mendidih (api sederhana)kemudian perlahankan api dan kacau selalu hingga hampir kering. Campurkan dengan ikan bilis yg sudah digoreng rangup, kacau hingga serunding betul-betul kering dan berminyak. Jika mahu menggunakan sebagai inti karipap atau popia mini, tumbuk dulu ikan bilis goreng hingga halus sebelum dicampur dengan serunding yg hampir kering tadi.

Sumber:Norzailina Nordin

Serunding daging

SERUNDING DAGING
Bahan2:
500g daging lembu, direbus & dicarik halus ikut uratnya
1 biji kelapa parut, dijadikan kerisek
500ml santan (dari 1 kelapa)
4 camb serbuk cili
2 camb ketumbar } disangai & dikisar
1 camb jintan manis}
1 camb jintan putih}
2 camb gula
3 helai daun kunyit, disimpulkan
garam secukupnya

Bahan Kisar:
100g bawang merah
50g bawang putih
30g halia
3 batang serai
2cm lengkuas

Cara2:

Jerang daging carik dengan semua bahan di atas api sederhana. Bila semakin kering, perlahankan api dan kacau tanpa henti. Bubuh sedikit garam (ia akan masin bila kering). Kacau hingga peroi dan berwarna coklat kehitaman. Ketepikan daun kunyit dan sajikan.


Sumber:Norzailina Nordin

Kek Lapis Horlicks

Kek Lapis Horlicks

Bahan-Bahan:
10 biji telur
16 oz mentega
220 gm gula kaster
240 gm tepung gandum
200 gm horlicks
1 tin susu pekat (397gm)

Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masuk telur satu persatu, gaul rata. Masuk tepung, horlicks dan susu serta gaul sebati. Bakar selapis-selapis hingga selesai.


Resepi diceduk dr blog Abg Rozzan.blogspot.com