Tuesday, July 7, 2009

Serunding daging

SERUNDING DAGING
Bahan2:
500g daging lembu, direbus & dicarik halus ikut uratnya
1 biji kelapa parut, dijadikan kerisek
500ml santan (dari 1 kelapa)
4 camb serbuk cili
2 camb ketumbar } disangai & dikisar
1 camb jintan manis}
1 camb jintan putih}
2 camb gula
3 helai daun kunyit, disimpulkan
garam secukupnya

Bahan Kisar:
100g bawang merah
50g bawang putih
30g halia
3 batang serai
2cm lengkuas

Cara2:

Jerang daging carik dengan semua bahan di atas api sederhana. Bila semakin kering, perlahankan api dan kacau tanpa henti. Bubuh sedikit garam (ia akan masin bila kering). Kacau hingga peroi dan berwarna coklat kehitaman. Ketepikan daun kunyit dan sajikan.


Sumber:Norzailina Nordin

No comments: