Saturday, February 7, 2009
KUIH GOYANG @ ROS WARNA-WARNI
Kuih goyang ni berwarna-warni lain drpd biasa yg takda warna tu...cantik sangat...sedap pula tu.So selamat mencuba kpd yg gemarkan kuih goyang ni...kena bergoyang sikit masa nak buat ni..baru menjadi ...ahaks...
KUIH GOYANG @ ROS WARNA-WARNI
BAHAN-BAHAN :
1 kg tepung beras
1/2 kg gula
500 ml
santan
2 biji telur
Pewarna merah,hijau kuning / suka hati la nak taruk kaler apa pun.
CARA MEMBUATNYA :
1. Pukul telur dan gula hingga sebati dan ketepikan.
2. Masukkan tepung beras dan santan. Kacau sebati.
3. Bahagi adunan kpd 3 bahagian dan letak pewarna.
4. Panaskan minyak (banyak2 yer) dlm kuali, celup acuan kuih goyang dalam minyak.
5. Celup acuan kuih goyang dlm adunan...jgn celup penuh..separuh atau 3/4 acuan gitu...kalau penuh kuih tu tak dpt nak kaluar dr acuan plak..ahaks.
6.Bila dah nampak agak perang gitu...bolehlah diangkat.Teruskan goreng sampai habis.
7.Sedia dimakan...kalau tak habis makan blh di simpan dlm bekas kedap udara...ataupun sedekah ngan jiran,dpt pahala.
Post ni pun warna warni sesuai la tu....
Resepi Kek coklat
CHOCOLATE MOIST
BAHAN-BAHAN:
250 gm mentega
450 gm gula
3 biji telur
320 gm tepung
100 gm serbuk koko
10 gm serbuk penaik
10 gm serbuk soda
1 liter susu segar
CARA MEMBUATNYA:
1. Pukul telur dan mentega hingga kembang,kemudian masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung,serbuk koko,serbuk penaik dan serbuk soda yg telah diayak bersama ke dlm adunan.
3. Masukkan susu segar dan bakar pd suhu 180 c selama 45 minit.
Resepi asal drpd CHEF KUMAR DIEVENDRA DAN CHEF LILIWATI MOHDHASSAN DARI PALACE OF THE GOLDEN HORSES,SRI KEMBANGAN....ku kutip dr majalah RASA thn 2007.
BAHAN-BAHAN:
250 gm mentega
450 gm gula
3 biji telur
320 gm tepung
100 gm serbuk koko
10 gm serbuk penaik
10 gm serbuk soda
1 liter susu segar
CARA MEMBUATNYA:
1. Pukul telur dan mentega hingga kembang,kemudian masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung,serbuk koko,serbuk penaik dan serbuk soda yg telah diayak bersama ke dlm adunan.
3. Masukkan susu segar dan bakar pd suhu 180 c selama 45 minit.
Resepi asal drpd CHEF KUMAR DIEVENDRA DAN CHEF LILIWATI MOHDHASSAN DARI PALACE OF THE GOLDEN HORSES,SRI KEMBANGAN....ku kutip dr majalah RASA thn 2007.
Resepi Mufin Keju
MUFIN KEJU
Resepi mufin ni pun drpd majalah RASA thn 2007...saper-saper yg nak cuba selamat mencuba...
BAHAN-BAHAN:
500 gm gula
450 gm mentega
150 ml susu segar
140 gm dadih
100 gm keju
1 kg tepung
20 gm garam
30 gm serbuk penaik
20 gm serbuk soda
8 biji telur
CARA MEMBUATNYA :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2.masukkan telur satu persatu,pukul lagi hingga kembang.
3.Masukkan tepung bersama dgn garam,serbuk penaik,serbuk soda.Kacau sebati.
4.Setelah tu,masukkan keju dan dadih.Kacau lagi hingga sebati.
6. Masukkan adunan mufin kedlm acuan mufin dan bakar pd suhu 180 c selama 30 minit /sehinnga masak.
Kalu rasa banyak sangat blh gunakan separuh saja resepi ni....macam biasa la blh buat amal ngan bersedekah ngan jiran-jiran...buat la banyak pun tak apa.
Resepi mufin ni pun drpd majalah RASA thn 2007...saper-saper yg nak cuba selamat mencuba...
BAHAN-BAHAN:
500 gm gula
450 gm mentega
150 ml susu segar
140 gm dadih
100 gm keju
1 kg tepung
20 gm garam
30 gm serbuk penaik
20 gm serbuk soda
8 biji telur
CARA MEMBUATNYA :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2.masukkan telur satu persatu,pukul lagi hingga kembang.
3.Masukkan tepung bersama dgn garam,serbuk penaik,serbuk soda.Kacau sebati.
4.Setelah tu,masukkan keju dan dadih.Kacau lagi hingga sebati.
6. Masukkan adunan mufin kedlm acuan mufin dan bakar pd suhu 180 c selama 30 minit /sehinnga masak.
Kalu rasa banyak sangat blh gunakan separuh saja resepi ni....macam biasa la blh buat amal ngan bersedekah ngan jiran-jiran...buat la banyak pun tak apa.
RESEPI MUFIN PISANG
Resepi Mufin Pisang ini ku kutip drpd koleksi majalah RASA thn 2007...kpd yg mencari resepi ni bolehlah cuba...
MUFIN PISANG
BAHAN-BAHAN :
1.6 kg pisang masak ranum (dilenyek hancus)
500 gm gula
400 gm tepung
240 gm mentega
200 gm madu
200 gm kacang walnut
20 gm garam
10 gm serbuk penaik
10 gm serbuk soda bikabonat
9 biji telur
CARA MEMBUATNYA :
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
3. Masukkan tepung bersama serbuk soda,serbuk penaik,madu,garam dan kacang walnut.
4. Kacau sehingga rata.
5. Kemudian masukkan pisang dan kacau sebati.
6. Masukkan adunan ke dlm acuan mufin dan bakar pada suhu 180 c selama 30 minit / masak.
Anda boleh gunakan separuh saja resepi ni,kalau rasa banyak sangat.Kalau ahli keluarga ramai boleh guna terus resepi ni,tak pun sedekah ngan jiran-jiran,dapat pahala.Selamat mencuba....
MUFIN PISANG
BAHAN-BAHAN :
1.6 kg pisang masak ranum (dilenyek hancus)
500 gm gula
400 gm tepung
240 gm mentega
200 gm madu
200 gm kacang walnut
20 gm garam
10 gm serbuk penaik
10 gm serbuk soda bikabonat
9 biji telur
CARA MEMBUATNYA :
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
3. Masukkan tepung bersama serbuk soda,serbuk penaik,madu,garam dan kacang walnut.
4. Kacau sehingga rata.
5. Kemudian masukkan pisang dan kacau sebati.
6. Masukkan adunan ke dlm acuan mufin dan bakar pada suhu 180 c selama 30 minit / masak.
Anda boleh gunakan separuh saja resepi ni,kalau rasa banyak sangat.Kalau ahli keluarga ramai boleh guna terus resepi ni,tak pun sedekah ngan jiran-jiran,dapat pahala.Selamat mencuba....
Subscribe to:
Posts (Atom)