Saturday, February 7, 2009

KUIH GOYANG @ ROS WARNA-WARNI



Kuih goyang ni berwarna-warni lain drpd biasa yg takda warna tu...cantik sangat...sedap pula tu.So selamat mencuba kpd yg gemarkan kuih goyang ni...kena bergoyang sikit masa nak buat ni..baru menjadi ...ahaks...

KUIH GOYANG @ ROS WARNA-WARNI

BAHAN-BAHAN :


1 kg tepung beras
1/2 kg gula
500 ml
santan
2 biji telur
Pewarna merah,hijau kuning / suka hati la nak taruk kaler apa pun.

CARA MEMBUATNYA :

1. Pukul telur dan gula hingga sebati dan ketepikan.
2. Masukkan tepung beras dan santan. Kacau sebati.
3. Bahagi adunan kpd 3 bahagian dan letak pewarna.
4. Panaskan minyak (banyak2 yer) dlm kuali, celup acuan kuih goyang dalam minyak.
5. Celup acuan kuih goyang dlm adunan...jgn celup penuh..separuh atau 3/4 acuan gitu...kalau penuh kuih tu tak dpt nak kaluar dr acuan plak..ahaks.
6.Bila dah nampak agak perang gitu...bolehlah diangkat.Teruskan goreng sampai habis.
7.Sedia dimakan...kalau tak habis makan blh di simpan dlm bekas kedap udara...ataupun sedekah ngan jiran,dpt pahala.


Post ni pun warna warni sesuai la tu....

Resepi Kek coklat

CHOCOLATE MOIST

BAHAN-BAHAN:

250 gm mentega
450 gm gula
3 biji telur
320 gm tepung
100 gm serbuk koko
10 gm serbuk penaik
10 gm serbuk soda
1 liter susu segar

CARA MEMBUATNYA:

1. Pukul telur dan mentega hingga kembang,kemudian masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung,serbuk koko,serbuk penaik dan serbuk soda yg telah diayak bersama ke dlm adunan.
3. Masukkan susu segar dan bakar pd suhu 180 c selama 45 minit.

Resepi asal drpd CHEF KUMAR DIEVENDRA DAN CHEF LILIWATI MOHDHASSAN DARI PALACE OF THE GOLDEN HORSES,SRI KEMBANGAN....ku kutip dr majalah RASA thn 2007.





Resepi Mufin Keju

MUFIN KEJU

Resepi mufin ni pun drpd majalah RASA thn 2007...saper-saper yg nak cuba selamat mencuba...


BAHAN-BAHAN:


500 gm gula

450 gm mentega

150 ml susu segar

140 gm dadih

100 gm keju

1 kg tepung

20 gm garam

30 gm serbuk penaik

20 gm serbuk soda

8 biji telur



CARA MEMBUATNYA :


1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.

2.masukkan telur satu persatu,pukul lagi hingga kembang.

3.Masukkan tepung bersama dgn garam,serbuk penaik,serbuk soda.Kacau sebati.

4.Setelah tu,masukkan keju dan dadih.Kacau lagi hingga sebati.

6. Masukkan adunan mufin kedlm acuan mufin dan bakar pd suhu 180 c selama 30 minit /sehinnga masak.



Kalu rasa banyak sangat blh gunakan separuh saja resepi ni....macam biasa la blh buat amal ngan bersedekah ngan jiran-jiran...buat la banyak pun tak apa.



RESEPI MUFIN PISANG

Resepi Mufin Pisang ini ku kutip drpd koleksi majalah RASA thn 2007...kpd yg mencari resepi ni bolehlah cuba...

MUFIN PISANG

BAHAN-BAHAN :

1.6 kg pisang masak ranum (dilenyek hancus)
500 gm gula
400 gm tepung
240 gm mentega
200 gm madu
200 gm kacang walnut
20 gm garam
10 gm serbuk penaik
10 gm serbuk soda bikabonat
9 biji telur

CARA MEMBUATNYA :

1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
3. Masukkan tepung bersama serbuk soda,serbuk penaik,madu,garam dan kacang walnut.
4. Kacau sehingga rata.
5. Kemudian masukkan pisang dan kacau sebati.
6. Masukkan adunan ke dlm acuan mufin dan bakar pada suhu 180 c selama 30 minit / masak.

Anda boleh gunakan separuh saja resepi ni,kalau rasa banyak sangat.Kalau ahli keluarga ramai boleh guna terus resepi ni,tak pun sedekah ngan jiran-jiran,dapat pahala.Selamat mencuba....