Thursday, April 16, 2009

Kek lapis masam manis/sisik ikan





KEK LAPIS ASAM MANIS

Sumber : Buku Variasi Kek Lapis-Noraini Zakaria-ada modipai cikit2 tang caranyer.

Bahan-bahan :

A

350 gm mentega

150 gm gula kastor

5 sudu makan susu pekat manis

1 sudu the esen vanilla

14 biji kuning telur

B

150 gm gula kastor

6 biji putih telur

¼ sudu the serbuk krim tartar

C

180 gm tepung hong kong / superfine

2 sudu the serbuk rempah campuran

1 sudu the serbuk penaik

D

Asam manis / hawflakes secukupnya.


Cara-caranya :

1. Bahan A=satukan mentega,gula kastor,susu pekat manis dan esen vanilla.Pukul dgn kelajuan tinggi sampai kembang dan gebu berkrim.

2. Masukkn kuning telur sikit2 sambil dipukul sampai sebati.Tuangkan adunan in ked lm mangkuk besar.

3. Di dlm bekas yg lain,satukn semua bhn B.Pukul selama 5 minit atau sampai kembang dan pekat.

4. Bhn C=mskkn tepung hong kong,serbuk penaik ked lm adunan mentega tadi.Gaul sebati.

5. Then mskkn adunan putih telur.Gaul rata.

6. Ambil satu cawan adunan dan ratakn dlm Loyang berukuran 8 inci x 8 inci.Jgn lupa lapis loyang dgn kertas.

7. Bakar dgn api atas bawah sehingga permukaan kek berwarna keperangan.Suhu 160-180 ikut oven masing2,jgn hangus dah.

8. Keluarkn kek,tekankan agar rata,then susun asam manis,ambik satu cawan adunan kek ratakn atas asam manis tu.

9. Bakar guna api atas shj.Bakar sampai permukaan agak keperangan.

10. Ulang langkah yg sama sampai habis.

11. Utk lapisan yg last sekali,susun asam manis kat atas adunan.Then bakar.

12. Setelah masak,tutup permukaan kek dgn kertas aluminium,bakar lagi dgn api atas bawah selama 15 minit.


Kat cni ada resepi Kek Lapis Sisik Ikan juga...

Kek Lapis Sisik Ikan

maryam81@myresipi.com

Bahan-bahan ( 8" x 8" x 3" )

  • 10 Biji Telur
  • 250gm Gula halus
  • 1 sudu makan ovellete
  • 75ml air sejuk
  • 1 tin seri kaya
  • ½ botol kecil horlicks
  • 250gm tepung
  • 360 gm mentega di pukul dgn 4 sudu makan susu pekat
  • 4 bungkus manisan hawflakes

Cara-cara

  1. Pukul bahan no 1 – 6 hingga kembang.
  2. Masukkan mentega dan gaul sebati
  3. Kemudian masukkan tepung dan gaul lagi
  4. Ambil sesenduk adunan dan bakar hingga masak
  5. Buat 2 lapis baru di cucuk dgn hawflakes
  6. Cucuk hawflakes secara mencondong
  7. Ulang proses ini hingga habis.

No comments: