Friday, January 2, 2009

Kek Lapis Mentega Kacang

Kelas dah pi,barang dan peralatan membuat kek dah beli,apa lagi cuba try buat la.Guna handmixer,jenuh jugak la nak menggebukan adunan kek ni.Ni yang buat aku nak beli mesin yang bosar ni...tapi duitnyer tak do...ahak ahak.Ada saper-saper nak sponsor ke?

Ni masa nak gebukan adunan telur...


Adunan dah semakin gebu....


Dipendekkan cerita,ni la hasilnya...kek lapis mentega kacang...

Ambik masa hampir 4 jam la, ni baru separuh resepi je..
kalau resepi penuh?lu pikirlah sendiri...


Apa-apa pun puas hati la kek lapis ni menjadi la jugak akhirnyer.
Nak menyiapkan kek ni 4 jam,time menghabiskannyer tak sampai
40 minit.Dibelasah habis oleh kakak dan angah.Tapi yang
merasmikannyer adalah abahnyer,masa kek tu dibalut untuk
disimpan dalam peti ais.
Lepas ni nak try resepi yg lain lak.

Ni la resepi drpd buku Resepi Kek Lapis Noraini Zakaria (http://resepinoraini.blogspot.com/)

KEK LAPIS MENTEGA KACANG

Bahan-bahan :

A

300 gm mentega

1/2 sudu teh serbuk penaik

150gm mentega kacang

100 gm susu pekat manis

1 sudu teh esen vanila



B

200 gm gula kastor

150 gm tepung hong kong (saya guna tepung superfine)

30gm air sejuk

15 biji kuning telur

6 biji putih telur

1 sudu makan ovalette

Pewarna hijau dan coklat



Cara-caranya :
1.Satukan semua bahan A dlm mangkuk adunan.Pukul hingga kembang putih.Tuangkan ke dlm mangkuk yg besar.
2.bhn B :dlm mangkuk lain,satukan kuning telur,putih telur,gula kastor dan ovalette.Pukul selama 10 minit pd kelajuan tinggi hingga pekat dan gebu.Masukkan air sejuk,tepung hong kong dan pukul lagi hingga adunan pekat.
3.Tuangkan adunan mentega ke dlm adunan tepung tadi.Gaul perlahan2 hingga bercampur rata.
4.Bahagikan adunan kpd 2.Satu bahagian dibubuh pewarna hijau.
5.Bahagian kedua dicampurkan pewarna coklat.
6.Tuangkan satu senduk adunan warna coklat ke dlm tin pembakar.Bakar dgn api atas dan bawah hingga kek berwarna perang.
7.Setelah masak ratakan satu senduk adunan hijau.Bakar dgn api atas shj hingga masak.
8.Utk lapisan ke 3, ulangi lapisan warna coklat,begitulah seterusnya hingga lapisan terakhir di bakar.

9.Tutup permukaan tin dgn kertas aluminium,bakar semula dgn api dan bawah selama 15 minit.

Tip : Jika adunan menggunakan ovalette,ia hendaklah dipukul bersama telur dan gula kastor hingga pekat.Jika tidak kek yg dimasak akan menjadi padat dan berminyak,ia tidak gebu seperti sepatutnya.



No comments: