KEK CAWAN PISANG
Bahan-bahan :
Ø 360 gm tepung serbuk penaik/tepung naik sendiri
Ø 300 gm gula kastor
Ø 200 gm mentega
Ø 125 ml susu segar/UHT
Ø 2 sudu besar jus limau (saya guna oren sunquick)
Ø ½ sudu kecil garam
Ø 3 biji telur
Ø 4 biji pisang (dikisar/lenyek) apa-apa pisang yg masak
Ø 1 sudu the esen vanila
CARA-CARANYA :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan telur,kemudian masukkan berselang-seli susu dan tepung.
3. Masukkan esen vanilla dan jus limau.
4. Masukkan pisang dan kacau rata.
5. Masukkan adunan ked lm acuan kek cawan.Bakar pada suhu 180 C selama 15 – 20 minit atau hingga masak.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment