TALAM KELADI
Sumber :dari dapur MAT GEBU
BAHAN A :-)
300 ml santan
65 g tepung beras
1 camca teh tepung gandum
100 g keladi, didadu, kukus 3/4 lembut dan lecek sedikit
55 g gula halus
1/4 camca teh garam
BAHAN B :-)
100 ml santan
80 g gula halus ( boleh kurangkan jadi 60g atau 70g)
2 camca besar tepung beras
20 g tepung jagung
1 biji telur, pukul sedikit
Secubit garam
Sedikit pewarna ungu (violet)
1/2 camca teh perisa keladi (resipi asal tak letak)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan kukusan, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak (mat guna mentega), balut tutup kukusan dengan kitchen towel.
- Bancuh semua bahan A kecuali keladi, kacau rata dan tapis, masukkan keladi dan gaul rata. Tuang ke dalam tin dan kukus selama 15 minit.
- Sementara itu satukan semua bahan B dan kacau hingga rata, tapis adunan dan tuang dalam loyang yang berisi bahan A tadi. Tutup permukaan tin dengan aluminium foil, sambung mengukus lagi selama 15 - 20 minit atau hingga permukaan kuih talam masak.
- Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong. Sapu sedikit minyak pada pisau sebelum memotong kuih.
Selamat mencuba....
1 comment:
waaa akhirnya dapat juga saya resepi kek talam keladi yea.. boleh lah cuba2 untuk suami. kelmarin dah cuba, tapi rasa mcm banyak telur pulak.. rupanya 1 biji dah cukup.. saya masukkan 9 kelmarin, patutlah rasa2 mcm bau cheese saja kueh saya.. terima kasih
Post a Comment