Wednesday, April 29, 2009

Sambal Udang Petai

Ni resepi biasa kebanyakan para ibu bapa gemar makan,w/pun berbau tapi byk khasiat dan yg penting sedap....layannnn...Thanks kpd tuan punyer resepi krn sudi berkongsi,dpt pahala yer.Resepi ni dr dapur Kak Hanieliza yg glemer tu....Thanks kak..



Bahan-bahan:
500 gm udang [buangkan kulit dan bersihkan] saya suka kulit
30 biji buah petai
1 labu bawang besar [potong gelang] bulat2
½ cawan jus asam jawa
3 s/b sos tomato
Minyak
Garam
Gula

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering / ( saya guna cili boh je )
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan udang, petai , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.
4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.




No comments: