Monday, July 6, 2009

Resepi rendang ayam

RENDANG AYAM KERISIK

BAHAN-BAHAN :

1 ekor ayam (+/- 1 kg)-dipotong 16/ikut suka
1 keping asam gelugur
400 ml santan (dr 1 biji kelapa)
130 gm kerisik
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan manis ( disangai & tumbuk)
1 sudu teh jintan putih

2 helai daun limau purut
Gula,garam secukup rasa.

BAHAN KISAR :

12-15 tangkai cili kering
½ labu bawang besar
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
1 batang serai

CARA MEMBUATNYA :

Jerang ayam dgn semua bahan kecuali kerisik dan rempak tumbuk.Masak di atas api perlahan hingga mendidih.Bila ayam masak,keluarkan.Bubuh kerisik,daun limau purut dan rempah tumbuk.Kacau sekali sekala.Kacau tanpa henti hingga kuah kering dan berwarna coklat tua.Masukkan ayam semula,kacau rata dan bolehlah diangkat.

Selamat mencuba.

Resepi asal oleh :Norzailina Nordin (Majalah Keluarga Oktober 2006)

No comments: