Thursday, October 8, 2009

Kek Coklat....Aysha

Masa birthday Aysha semalam ada buat kek coklat resepi dr Kak Milisha...layan gambar ..nak resepi scroll ke bawah yer....

Macam hal yg terjadi masa nak buat kek ni...tengah pecahkn telur,terkena telur tembelang,nasib la aku pecahkn sebijik2 dlm mangkuk kecil...kalau tk,tk ada kek bday la jwbnya..busuk yg amat....melakt kat tangan..eeee....telur yg ada ngam2 je...mula2 ingat nk deco b/krim...blh melukis..tengok krimwell dh menopos la pulak..punyer lama sgt simpan...dh tk jadi..nasib ada coklat mskn beli sblm raya masa nk buat biskut raya,ada belance lagi...so deco ngan coklat la....coklat rice pun tinggal sejemput je...lilin pun habis tinggal no 6 je...lantak la..janji ada lilin...

tapi rasa kek ni sgt la sedap kata meke yg makan..aku tk makan,tak lalu la....rasa cikit je...


Ni la hasil deco...tk cukup bhn sebenarnye...



rupa kek dah masak..pecah 4...ada yg tk kena ni...


apa2 pun rasenyer...mabeless....yummy


Birthday girl ngan adiknyer...Aziq..
Tak ada upacara besar..just potong kek je..baru balik sekolah ni...ngan baju sukan lagi tu..dah tak sabar nak potong kek...potong jgn tk potong...Hadiah blm dpt...janji abah nk kasi basikal...tunggu je la kakak yer...abah pun jgn buat2 lupa lak..hehehe...
Ni la resepinye...tq kpd tuan punyer resepi yg sedap nih...
Bahan-bahan :
250gm butter
300gm castor sugar
1tbsp ovallete
6biji telur
Diayak :
250gm tepung
2 tsp baking powder
1½ tsp soda bicarbonate
Bahan2 paste
1 cawan serbuk koko
1¼ cawan air
60gm gula castor
1tbsp serbuk nescafe segera - optional
TOPPING CAKE
300 gm Cooking Chocolate
200 gm Whipping Cream
1 tsp butter
Cara-cara:
1. Pukul butter + castor sugar + ovellate sehingga kembang, masukkan telur satu persatu.
2. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bicarbonate + baking powder berselang seli dengan paste.
3. Bakar pada suhu 170 darjah, selepas setengah jam turunkan suhu ke 150 darj bergantung pada oven masing-masing.
4.Sejukkn kek dan siram ngan topping / deco ngan b/cream pun blh.

No comments: