Sunday, February 1, 2009

Puding Karamel @ Gula Hangus





Bahan-bahan :

(A)
230 gm gula pasir
50 ml air

(B)
800 ml susu kotak (segar atau UHT)
150 gm gula
8 biji telur A
2 sudu teh esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Masak gula pasir (A) hingga cair dan keperangan dengan api perlahan.Tuangkan air dan kacau hingga semuanya cair. Tuangkan karamel ke dalam loyang 8 inci (kalau nak tebal guna loyamg lebih kecil). Ketepikan.

2. Satukan bahan-bahan B dalam sebuah bekas dan pukul dengan pemukul telur hingga sebati.Boleh juga guna mixer atau pengisar.

3. Tapiskan adunan ke dalam loyang berisi karamel tadi.

4. Sediakan sebuah loyang 10 inci dan isikan air 1/3 bahagian,jangan sampai melimpah. Masukkan loyang berisi adunan telur tadi ke dalamnya.

5. Bakar dalam oven selama 1 jam pada suhu 180 darjah celcius.Kalu nak kukus pun boleh.

6. Setelah masak, sejukkan dahulu kemudian masukkan dalam peti ais beberapa jam.

7. Untuk menghidang, terbalikkan loyang atas pinggan yang sesuai. Karamel hendaklah di bahagian atas. Puding ini enak dimakan sebagai pencuci mulut.

(Sumber:Resepinoraini.blogspot)

No comments: