WAJIK
Sumber : Buku Koleksi Khas Rasa 2007
BAHAN-BAHAN :
500 gm pulut (direndam 8 jam dan kukus hingga masak)
500 ml pati santan (dari sbijik kelapa)
4 helai daun pandan
50 gm gula batu
200 gm gula melaka
80 gm gula pasir
CARA MASAKNYA :
- Satukan santan,gula pasir dan daun pandan.
- Masukkan gula melaka (yg telah dihancurkan) dan gula batu.Kacau rata di atas api sehingga pekat dan bertali.
- Masukkan pulut dan kacau rata hingga berkilat dan kental.
- Diangkat dan sejukkan,sedia dihidang.
Nota dari Zai :kalau mak saya buat wajik ni,dia tak taruk pun gula batu,dia taruk gula melaka/nisan dan gula pasir je.Saya belum try lagi buat wajik ni...maybe satu hari nanti.selamat mencuba...
2 comments:
Huhuhu...tak berani makan bebanyak... sebab manis...
Memang manis,kalau ada kencing manis jgn makan,terus hiper.Sekali-sekala boleh kot,jgn mkn byk.
Post a Comment