Monday, March 16, 2009

manis manis manis


WAJIK
Sumber : Buku Koleksi Khas Rasa 2007

BAHAN-BAHAN :
500 gm pulut (direndam 8 jam dan kukus hingga masak)
500 ml pati santan (dari sbijik kelapa)
4 helai daun pandan
50 gm gula batu
200 gm gula melaka
80 gm gula pasir

CARA MASAKNYA :
  1. Satukan santan,gula pasir dan daun pandan.
  2. Masukkan gula melaka (yg telah dihancurkan) dan gula batu.Kacau rata di atas api sehingga pekat dan bertali.
  3. Masukkan pulut dan kacau rata hingga berkilat dan kental.
  4. Diangkat dan sejukkan,sedia dihidang.

Nota dari Zai :kalau mak saya buat wajik ni,dia tak taruk pun gula batu,dia taruk gula melaka/nisan dan gula pasir je.Saya belum try lagi buat wajik ni...maybe satu hari nanti.selamat mencuba...

2 comments:

MamaFaMi said...

Huhuhu...tak berani makan bebanyak... sebab manis...

zai said...

Memang manis,kalau ada kencing manis jgn makan,terus hiper.Sekali-sekala boleh kot,jgn mkn byk.