Friday, March 6, 2009

KEK HATI PARI

KEK HATI PARI


Sumber :Buku Kek Sarawak-Selera Deja Moss


BAHAN-BAHAN :


5 biji telur ayam

250 gm mentega

2 gelas gula halus

½ tin susu manis

100 gm horlick

3 ½ gelas tepung gandum

400gm kismis hitam

2 botol besar brown sugar

1 sudu the soda bikarbonat

½ sudu teh serbuk penaik


CARA-CARA :


1. Pukul telur dan gula hingga kembang.Masukkan mentega dan pukul hingga kembang juga.Kemudian masukkan susu,horlick dan gaul rata.

2. Masukkan kismis yg tlh dipotong halus dan digaul ngan segelas tepung gandum.

3. Gaul rata dan kemudianya barulah dimasukkan dua gelas tepung yg telah dicampur ngan soda bikarbonat dan serbuk penaik.

4. Selepas tu,masukkan brown sugar dan gaul sebati.

5. Akhir sekali,masukkan adunan ked lm acuan dan kukus selama 4 jam.


Selamat mencuba,kalau ada sesiapa yg telah mencuba bagi tahulah bagaimana hasilnya nanti.


2 comments:

kuntum sari bridal said...

kak, 2 botol besar brown sugar tu cane kak???sedap ke resepi ni??saya dh cuba macam2 resepi kek hati pari tapi kesemuanya tak jadi macam yg saya pernah makan:( hukhuk

Unknown said...

kenak kmk molah ikut resepi tok jadi kedak kek buah o.apa gik salahnya.huhuhu.